October 23, 2012

ၾကက္သြန္နီ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား ။










ၾကက္သြန္နီမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္၊ မရွိမျဖစ္ဆီ၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္တို႔ ပါဝင္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။

(၁) ခံတြင္းက်န္းမာေရး ေကာင္းေစျခင္း

ၾကက္သြန္နီက ခံတြင္းနံ႔ကို နံေစတဲ့ဆိုးက်ဳိး ရွိတယ္ဆိုေပမယ့္ ၾကက္သြန္နီ အစိမ္းလိုက္ စားေပးတာေၾကာင့္ သြားေတြကို သန္စြမ္းေစၿပီး သြားပိုးစားေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၂) အူမႀကီးကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျခင္း

ၾကက္သြန္နီထဲမွာ ကြာစီတင္လို႔ေခၚတဲ့ အပင္ထြက္ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ကင္ဆာအက်ိတ္ ျဖစ္ေပၚမႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၃) ဘက္တီးရီးယားႏွင့္ အျခားပိုးမ်ား ေသေစႏိုင္ေသာ ပါဝင္ပစၥည္းရွိျခင္း

ၾကက္သြန္နီကို အခြံႏႊာတာနဲ႔ လွီးျဖတ္တာေၾကာင့္ မ်က္ရည္ က်ေစႏိုင္ေပမယ့္ ဒီလိုျဖစ္ရတာက Sulphides နဲ႔ Thiosulfinates တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာပါ။ ဒီပါဝင္ပစၥည္း ႏွစ္မ်ဳိးဟာ အီးကိုလိုင္ပိုး၊ ဆာမိုနဲလားပိုးနဲ႔ bacillus subtilis ဆိုတဲ့ ပိုးေတြေၾကာင့္ နာမက်န္းမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၄) ႏွလံုးေသြးေၾကာကို က်န္းမာေစျခင္း
ၾကက္သြန္နီဟာ ေသြးခဲျဖစ္ေပၚမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ေသြးလွည့္ပတ္မႈကို ေခ်ာေခ်ာေမြ႕ေမြ႕ ျဖစ္ေစလို႔ပါ။ ေသြးလႊတ္ေၾကာေတြထဲမွာ ေသြးခဲျဖစ္တာနဲ႔ ပိတ္ဆို႔တာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ထႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။

(၅) ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ျခင္း
ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ခ႐ိုမီယမ္ သတၱဳဓာတ္ဟာ ဆဲလ္ေတြရဲ႕ အင္ဆူလင္ တုံ႔ျပန္ႏိုင္စြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

(၆) ႏွာေခါင္းပိတ္ျခင္းကို သက္သာေစျခင္း

ႏွာေခါင္းပိတ္တာနဲ႔ ႏွာေခါင္းေျမႇး ေရာင္ရမ္းနာတို႔ကို သက္သာေစဖို႔အတြက္ ၾကက္သြန္နီက အသံုးဝင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို စားရင္ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းရွိ အခၽြဲေျမႇးေတြကို ေပ်ာ္ဝင္ေစတာေၾကာင့္ အသက္ဝဝ ႐ွဴႏိုင္ေစပါတယ္။

(၇) နားကိုက္ သက္သာေစျခင္း

နားကိုက္တာနဲ႔ မူးေဝတာတို႔ သက္သာေစဖို႔ ေရထဲ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ၿပီး ေပ်ာ့သြားေအာင္ ျပဳတ္ကာ ေအးေအာင္ထားၿပီး အဝတ္စတစ္စထဲ ထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အဲဒီအဝတ္စကို နားေပၚမွာ ကပ္ေပးပါ။ နားကိုက္တာကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

(၈) ခ်စ္စိတ္တိုးေစျခင္း

ၾကက္သြန္နီက ခ်စ္စိတ္ကို တိုးေစၿပီး မ်ဳိးဆက္ပြားအဂၤါကို သန္စြမ္းေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးၿပီး ပ်ားရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းထဲမွာစိမ္ကာ ပံုမွန္ေသာက္ေပးရင္ အိမ္ေထာင္သည္ေတြအတြက္ ခ်စ္စိတ္ကို တိုးေစပါတယ္။

(၉) သြားကိုက္ေဝဒနာ သက္သာေစျခင္း

ၾကက္သြန္နီအစိမ္းကို ခံတြင္းထဲမွာ သံုးမိနစ္ခန္႔ ဝါးစားေပးတာေၾကာင့္ ခံတြင္းထဲက ပိုးမႊားေတြကို ေသေစႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးၿပီး ေရာင္ရမ္းေနတဲ့ သြားဖံုးနဲ႔ ကိုက္ခဲေနတဲ့ သြားေတြေပၚ ကပ္ေပးတာေၾကာင့္ သြားကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္။

(၁၀) ဆီးလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာကို ကုသေပးျခင္း

ၾကက္သြန္နီဟာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းစနစ္ဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို ကုသရာမွာ အလြန္ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ဆီးသြားစဥ္ ပူစပ္ပူေလာင္ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာနဲ႔ ဝမ္းကိုက္တဲ့ ေဝဒနာတို႔အတြက္ ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္းလိုက္ စားေပးရင္ သက္သာေစပါတယ္။

ၾကယ္စင္

Ref: Good Health Source: http://www.yatanarpon.com.mm/news/review-68086

ဆိုင္မြန္စာၾကည္႔ဆိုဒ္ မွ ၿပန္လည္မွ်ေ၀ ပါသည္။

အက်ဳိးေပးမ်ားတဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ။

ဆုိဆိုင္ဆိုငဆိုင္ဒ္







ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔လိုပဲ Alliaceae အႏႊယ္ဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ရဲ႕ အာဟာတန္ဖိုးဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔နဲ႔ ဆင္တူပါတယ္။ ဟင္းလ်ာေတြထဲ ထည့္စားေလ့ရွိတဲ့ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ေအာက္ပါ ေဆးဖက္ဝင္ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္ပါတယ္။

(၁) ေသြးေၾကာနံရံေတြကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ Kaempferol လို႔ေခၚတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္တစ္မ်ဳိး သိသိသာသာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီဖေလဗိုးႏြိဳက္ ဟာ မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္တဲ့နည္းနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို အကာ အကြယ္ေပးပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစၿပီး အနားရေစတဲ့ ႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆိုက္ ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

(၂) ေဖာလိတ္ဓာတ္ကို ရရွိေစပါတယ္

ေဖာလိတ္ရဲ႕ Bioactive ပံုစံတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ 5-methyltetrahydrofolate ဟာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္အတြင္း အေရးႀကီးတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္႐ံုသာမက ေသြးထဲက ိုမိုစစ္ စတင္း အဆင့္ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္မ်ားရင္ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကုိတိုးေစ႐ံုသာမက ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါလို ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

သင္စားတဲ့ အစာထဲ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္စားရင္ ေသြးတြင္း ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေအာင္ အကာအကြယ္ေပးပါတယ္။

(၃) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးလို လုပ္ေဆာင္ပါတယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ပိုလီဖီေနာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ နာတာရွည္ေရာဂါနဲ႔ အိုမင္းမႈကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္မွာ ပါဝင္တဲ့ Gallic Acid ပမာဏဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာထက္ ပိုမ်ားပါတယ္။

(၄) နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြေလာက္ နာမည္မႀကီးေပမယ့္ နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းတဲ့ အေျခအေနကိုေတာ့ တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။ နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အဝလြန္တာနဲ႔ ႐ိုးဆစ္ေရာင္ရမ္းနာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ပိုလီဖီေနာနဲ႔ Kaempferol တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၅) ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ရရွိပါတယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ဗီတာမင္စီ၊ B6၊ ဗီတာမင္ေကတို႔အျပင္ မဂၢနိစ္နဲ႔ သံဓာတ္တို႔လည္း ေကာင္းစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ အနာက်က္ေစၿပီး ေကာ္လာဂ်င္ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ B6 ဟာ စြမ္းအင္သံုးစြဲေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။ ဗီတာမင္ေကက ေသြးခဲမႈ၊ အ႐ိုးနဲ႔ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴး တည္ေဆာက္မႈတို႔အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ မဂၢနိစ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက တုံ႔ျပန္မႈတိုင္းအတြက္ ကိုအင္ဇိုင္း အေနနဲ႔ လုပ္ေဆာင္သလို သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလိုဘင္ ျဖစ္ေပၚေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။

(၆) ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕အရ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔လို Allium အႏႊယ္ဝင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ေသြးဖိအားကို အနည္းငယ္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးခဲဖတ္ ျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါထျခင္း (Heart Attack) ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ LDL ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၇) အဆီကင္းၿပီး ကယ္လိုရီနည္းပါးပါတယ္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အဆီမပါတာေၾကာင့္ ခါးအတိုင္းအတာ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြ အေနနဲ႔ ဟင္းလ်ာအရသာ တိုးေအာင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ ထည့္သင့္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ဆား၊ ေထာပတ္ စတဲ့ အရာေတြ ထပ္ထည့္ဖို႔ မလုိဘဲ ဟင္းလ်ာေတြ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ကာ အရသာရွိ ေနပါလိမ့္မယ္။

ၾကယ္စင္Ref: By Good Health
Source: http://www.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/news-63815

ဆိုင္မြန္စာၾကည္႔တုိက္မွ ၿပန္လည္ မွ်ေ၀ ေဖာ္ၿပပါသည္။


ေဂၚရခါးသီးနွင့္ က်န္းမာေရး ။







ေဂၚရခါးသီး ကို ျမန္မာနိုင္ငံမွာ ေစ်းသက္သက္သာသာနဲ႕ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူရရွိနိုင္ပါတယ္…..။ ရွမ္းျပည္မွာ ဆိုရင္ ေဆာင္းရာသီမွာ မျမင္ခ်င္မွ အဆုံး ေတာင္ပုံရာပုံနဲ႕ ေပါမ်ားလွပါတယ္…။ ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ (sugar ) ဆူကာသီးလုိ႕ ေခၚပါတယ္…။ အိမ္တိုင္းမွာ လုိုလုိ စင္တင္ျပီး စိုက္ထား ၾကပါတယ္…။ စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္မွ သြားခူးစားၾကမ်ိဳးပါ…။ ဒါေၾကာင့္ ပိုလတ္ဆတ္ျပီး ပိုအာဟာရျပည့္တဲ့ ဆူကာသီးေတြကို စားရတာေပ့ါ…။

ဒါေပမယ့္ အဲဒီ ေဂၚရခါးသီးက က်န္းမာေရးကို ဘယ္ေလာက္အေထာက္အကူ ျဖစ္လဲဆိုတာေတာ့ သတိ ထားမိတဲ့ သူ ရွားပါတယ္…။

ဒါေၾကာင့္ ေဂၚရခါးသီးနဲ႕ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရး ပတ္သက္တဲ့ အခ်က္ေတြကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္…။

ေဂၚရခါးသီးမွာ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစတတ္တဲ့ သဘာ၀ ကစီဓါတ္ ၊ ဗီတာမင္စီ ၊ အမိုင္နိုအက္ဆစ္နဲ႕ ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စုတို႕ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာနဲ႕ ဆိုဒီယမ္တို႕ လုံး၀ မပါရွိပါဘူး ။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚရခါးသီးဟာ ကယ္လုိရီနည္းပါးျပီး အမွ်င္ဓါတ္တုိ႕ စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္လည္းျဖစ္ပါေသးတယ္။

(၁) ေဂၚရခါးသီးမွာ ပါရွိတဲ့ ေဖာလစ္ဓါတ္ဟာ ေသြးထဲရွိ ဆဲလ္မ်ားနဲ႕ DNA ဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္မႈတို႔ကို အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းေစနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းေတြနဲ႕ ကိုယ္၀န္ရွိခါစ မိခင္ေလာင္း မ်ားဟာ ေဂၚရခါးသီးကို အလုံအေလာက္စားေပးျခင္းျဖင့္ ေမြးဖြားလာမယ့္ ရင္ေသြးငယ္မ်ားအတြက္ အာရုံ ေၾကာနဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေ၀ဒနာမ်ားကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္ ။

(၂) ေဂၚရခါးသီးဟာ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈနည္းပါးသျဖင့္ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္း လုိသူမ်ား အတြက္ အထူးပင္ သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္ ။

(၃) ေဂၚရခါးသီးမွာ Poly-phenolic ဓါတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ဟန္႕တားကာကြယ္ ေပးနိုင္ျခင္းနဲ႕ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကိုလည္း ထိန္းသိမ္းေပးတာကိုေတြ႕ရပါတယ္ ။

(၄) ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ ပရိုတင္းနဲ႕ ခြန္အားမ်ားကို လုံေလာက္စြာရရွိေစနိုင္ဖို႕ အတြက္လည္း မဂၢနိစ္ဓါတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ေဂၚရခါးသီးကို စားေပးသင့္ပါတယ္ ။

(၅) ေဂၚရခါးသီးမွာ အမွ်င္ဓါတ္ေပါၾကြယ္၀လုိ႕ အူသိမ္ ၊ အူမတို႕စြမ္းရည္ကို ျမွင့္တင္ေပးတာေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ ျခင္းေဘးမွလည္း ကင္းေ၀းေစနိုင္ပါလိမ့္မယ္ ။

(၆) ေဂၚရခါးသီးကိုမွန္မွန္ စားသုံးေပးျခင္းအားျဖင့္ အရိုးပါးေရာဂါ ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ၊ စိတ္က် ေရာဂါ ေ၀ဒနာမ်ား ကို ကာကြယ္တားဆီးေပးပါတယ္ ။

(၇) နာတာရွည္ အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ားအတြက္ အထူးပင္သင့္ေလ်ာ္ျပီး ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈမ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့ပါး သက္သာေစပါတယ္ ။

(၈) ေဂၚရခါးသီးမွာ ဗီတာမင္ B6 ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ကိုလည္း တိုးတက္ျမင့္မားလာ ေစပါတယ္ ။

(၉) ေဂၚရခါးသီးဟာ ဆဲလ္မ်ား ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးနုိင္ပါတယ္ ။

(၁၀) သြားဖုံးက်န္းမာေရး ၊ သြားက်န္းမာေရး၊ ခံတြင္းအပူေလာင္ျခင္း ၊ အဆုတ္က်န္းမာေရးနဲ႕ ေက်ာရိုး က်န္းမာေရးတို႕ကိုလည္း တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ ။

(၁၁) ေဂၚရခါးသီးဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုျမွင့္တင္ေပးနိုင္တဲ့ အတြက္ မၾကာခဏ ျဖစ္တတ္တဲ့ အပူဖ်ား ၊အေအးမိ ဖ်ားေရာဂါမ်ားကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးနုိင္ပါတယ္ ။

(၁၂) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ ေကာ့ပါးဓါတ္ ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ သိုင္းရြိဳက္ေရာဂါေ၀ဒနာသည္မ်ား စားသုံး ေပး သင့္ပါတယ္ ။

(၁၃) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဇင့္ဓါတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားထဲမွ အဆီထြက္ျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးနိုင္တဲ့ အတြက္ မ်က္ႏွာနဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ေပၚရွိ ၀က္ျခံမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစနိုင္ပါတယ္

(၁၄) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ မဂၢနီဆီယမ္ဓါတ္လည္းပါရွိျခင္းေၾကာင့္ မွန္မွန္စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ ေျခသလုံး ၾကြက္သားမ်ား ၾကြက္တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္တာလည္းေတြ႕ရပါတယ္ ။

ေဂၚရခါးသီးသာမက ေဂၚရခါးရြက္ ၊ ေဂၚရခါးညြန္႕တို႕ဟာလည္း အလြန္ေဆးဘက္၀င္လွပါတယ္ ။ ေဂၚရခါးရြက္ ၊ ေဂၚရခါးညြန္႕တို႕ကို အရြက္စိမ္းျဖစ္ေစ ၊ အေျခာက္ခံျပီး ျဖစ္ေစ ေရေႏြးၾကမ္း ( အခါးရည္ ) အျဖစ္ မွန္မွန္ေသာက္သုံးသြားပါက ေသြးတိုးက်ေစျခင္း ၊ ေသြးေၾကာမၾကီးမ်ား ပိတ္ဆို႕ တင္းမာမႈကို ေျဖေလ်ာ့ေစနိုင္ျခင္း ၊ ဆီးရႊင္ေစျခင္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ထဲရွိ ဆီးေက်ာက္မ်ားကို က်ေစျခင္း စသျဖင့္ ေဆးစြမ္းထက္လွတာကို ေတြ႕ရပါတယ္ ။

ဒါေၾကာင့္ ေစ်းႏႈန္းသက္သာ ၊ က်န္းမာေရး ကိုလည္း အေထာက္အကူျပဳ ျပီး ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးလည္း ကင္းလွတဲ့ ေဂၚရခါးသီးကို အရြယ္သုံးပါးမေရြး စားသုံးသင့္တဲ့ အေၾကာင္း အားလုံး သက္ရွည္က်န္းမာေစဖို႕ ဆုေတာင္းရင္းနဲ႕ Health Magazine တစ္ေစာင္ထဲက ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္ကို ဘာသာ ျပန္ဆိုျပီး ဗဟုသုတ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ ။

Posted by Lwint Maung Maung

source>>> http://myanmarinsingapore.com/profiles/blogs/2316969:BlogPost:322700

ဆိုင္မြန္စာၾကည္႔တိုက္မွ ၿပန္လည္ မွ်ေ၀ေဖာ္ၿပပါသည္။



အာနိသင္ ထက္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ။

ဆုိငဒ္တိုက




ခရမ္းခ်ဥ္သီးအသုံး၀င္ပုံ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ေဖာလိတ္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ ပုိတက္စီယမ္ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါရွိပါတယ္။ ဒီလုိ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါရွိတဲ့အျပင္ လူကုိလည္း မဝေစပါဘူး။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံး
မွာ ကယ္လုိရီ ၇၂ ကီလုိဂ်ဴးေလာက္သာ ပါရွိတာေၾကာင့္ပါ။

Antioxidant ပါရွိမႈ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ Lycopene လုိ႔ေခၚတဲ့ ေရာဂါ တုိက္ဖ်က္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (Antioxidant) ပါရွိၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကုိ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ Lycopene ဓာတ္က ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ အနီေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေရာင္ရင့္ေလ Lycopene ဓာတ္မ်ားေလပါပဲ။

ေရာဂါတုိက္ဖ်က္မႈ

ဆီးအိတ္ကင္ဆာ
ေလ့လာခ်က္ေတြအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကေန Lycopene ဓာတ္ အမ်ားဆုံး ရရွိတဲ့ အမ်ဳိးသားေတြဟာ ဆီးအိတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းတာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ ပါရွိတဲ့ အစာ ဒါမွမဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ စားေပး႐ုံနဲ႔တင္ ဆီးအိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလ်ာ့က်ႏုိင္တာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။

ႏွလံုးေရာဂါ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမ်ားစားသူေတြဟာဆီးအိတ္ကင္ဆာ ေရာဂါလုိပဲ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ
ေလ်ာ့နည္းတာကုိ ေလ့လာရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Lycopene ဓာတ္ေတြဟာ အဆုတ္၊ သားအိမ္ေခါင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္း ေစတာကုိပါ ေတြ႕ရပါတယ္။

မ်က္စိက်န္းမာေရး

လူ႔မ်က္လံုး တစ္သွ်ဴးႂကြက္သားေတြမွာ ေတြ႕ရတဲ့ Lycopene ဓာတ္မ်ားတာက အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ မ်က္စိတိမ္နဲ႔ တျခားမ်က္စိေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တာကို ေလ့လာရပါတယ္။

ေနေရာင္ကာကြယ္မႈ

ေနေရာင္ျခည္ေအာက္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ရင့္မွည့္လာရတဲ့အခါ ေလာင္ကၽြမ္း မသြားေအာင္ Lycopene ဓာတ္က ကာကြယ္ေပးရသလုိ လူေတြကုိလည္း ေနေရာင္ျခည္ဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဝယ္ရာတြင္

ခ်က္ခ်င္း ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ဖုိ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဝယ္မယ္ဆုိရင္ အနီေရာင္ရဲရဲကုိ ေရြးဝယ္ပါ။ အနီရဲေလေလ Lycopene ဓာတ္မ်ားေလေလမုိ႔ပါ။ ေပ်ာ့တဲ့ေနရာ မရွိဘဲ ခပ္တင္းတင္းေလး ျဖစ္ေနတဲ့ အလုံးကုိ ေရြးဝယ္ပါ။ အေရာင္ေဖ်ာ့တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြဟာ အခန္းတြင္း အပူခ်ိန္မွာ ထားတဲ့အခါသုံးရက္ကေန တစ္ပတ္အတြင္း ရင့္မွည့္ လာတတ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေတာင္းလုိက္ ဝယ္မယ္ဆုိရင္လည္း ေတာင္းကုိ ေသခ်ာ ၾကည့္ကာ မွည့္လြန္ၿပီး ေပ်ာ့၊ ၿပဲ၊ ကြဲေနတဲ့ အလုံးေတြ ပါမပါ စစ္ပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး သိုေလွာင္ျခင္း

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ပါက ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေလးရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။ စားခါနီး တစ္နာရီေလာက္ အလုိမွာ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ေပးပါ။ မမွည့္ေသးတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ေရခဲေသတၱာထဲ မထည့္မိ ပါေစနဲ႔။ ေနေရာင္ျခည္ တုိက္႐ုိက္မက်တဲ့ အခန္းတြင္း အပူခ်ိန္မွာ ထားေပးပါ။ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ မွည့္လာၿပီး အရသာ ေကာင္းလာ ပါလိမ့္မယ္။ တကယ္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အုပ္စုထဲက မဟုတ္ဘဲ သစ္သီးအုပ္စုထဲမွာ ႐ူပေဗဒနည္းအရ အမ်ိဳးအစား သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ ေရွးေခတ္က ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အဆိပ္ရွိအသီးလို႔ သတ္မွတ္ ထားၾကပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေတာင္အေမရိကတုိက္ကေန စတင္ေတြ႕ရွိခဲ့တာပါ။

ေဒါက္တာႏုျမတ္
source >>> http://www.facebook.com/nangmy.nangmy

ဆိုင္မြန္စာၾကည္႔တိုက္မွ ၿပန္လည္ မွ်ေ၀ပါသည္။